Bild på Y-Otis / Speak-Low

Y-Otis / Speak-Low

Ett flytande collage som drivs framåt av distinkta beats och saxofonriff.

Det gäller att hänga med i sticken. Plötsligt tar musiken nämligen en helt ny riktning. Med saxofonisten Otis Sandsjö och hans bandmedlemmar i Y-OTIS gäller det att som lyssnare vara på tå. För det händer hela tiden oväntade saker i denna pulserande och gränsöverskridande musik. Någon har kallat Y-OTIS jazz för flytande (”liquid jazz”) och det är inte alls dumt. För precis som ett strömmande vatten virvlar Y-OTIS-medlemmarna ut i små piruetter som ändå ingår i den stora strömmens flöde: framåt. Den har också kallats space-age, abstract och future. Alla beskrivningar låter faktiskt rimliga. Det här är musik som omfamnar mycket och som hela tiden har blicken riktad i fjärran (eller mot rymden då kanske).

Det är kort och gott en ljudmosaik som sammanför element från jazz, funk, elektronika och hip-hop. Räkna med fullt ställ.

Senaste skivan Y-OTIS 2 kom i somras på ansedda Helsingforslabeln We Jazz Records och producerades av Koma Saxo’s multitalang Petter Eldh. Han tar plats bakom bas och synthar när Otis Sandsjö nu tar med sig sitt band och intar Fasching för en lektion i collageteknik.

Otis Sandsjö – saxofon
Petter Eldh – bas & syntar
Dan Nicholls – keyboard & syntar
Tilo Weber – trummor

—-

Den kritikerrosade frijazz-trion Speak low samlas kring Berlin-baserade sångerskan Lucia Cadotsch.

Med sitt lyhörda, intensiva sätt blåser trion nytt ljus över klassiska amerikanska sångbok-låtar som Moon river, Brian Enos By this river, Randy Newmans I think it’s going to rain today och Kurt Weil- kompositioner som Ballad of the drowned girl och just Speak low.

Schweiz-födda Lucia Cadotschs öppna röst och svävande lätta, raka vibrato varvar sångtextlinjer med instrumentliknande röstanvändning och minner mer om Weils eget uttryck än jazzsångerskor som Billie Holiday och Nina Simone vilka är förknippade med en klassiker som Speak low respektive Wild is the wind.

På ett fritt undersökande egalitärt sätt ger sig den svensk-schweiziska trion med Cadotsch, basisten Petter Eldh och saxofonisten Otis Sandsjö i kast med materialet där alla är jämlika delar i trions sound. Med friska ögon öppnar trion kompositionerna, frilägger huvuddelarna och sätter dem samman efter eget etos, fritt med utvecklat sväng.
Speak lows debutplatta kom 2016 och hamnade på ansedda DownBeats lista över årets mästerverk 2017 och renderade Lucia det tyska jazzpriset Echo jazz som bästa inhemska vokalist. 2020 kom trions andra album. Nu kommer denna begåvade och egensinniga trio till Fasching och delar kväll med Sandsjös projekt Y-OTIS där Eldh är en integrerad del.